KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
PARDUBICKO
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

Z Bedřichova na Černou horu, Holubník a Ptačí kupy (28 km) [ Turistická trasa ]

Bedřichov MHD - Nová Louka (3,5km) - Blatný rybník (4km) - Kristiánov (7,5km) - Rozmezí (10,5km) - Sněžné věžičky (12km) - Černá hora (13,5km) - sedlo Holubníku (16km) - Ptačí kupy (19km) - rozcestí Pod Ptačími kupami (20km) - Hřebínek (21,5km) - Nová Louka (24,5km) - Bedřichov MHD (28km)

Od konečné stanice MHD v Bedřichově půjdeme po asfaltové silničce okolo Lesní chaty, pod níž stávala v dávných dobách Wanderova sklářská huť (1598-1807). V letech 2001-2002 zde byl proveden archeologický výzkum, během něhož byla nalezena řada předmětů připomínajících někdejší činnost. U hájovny silnice vstoupí do lesů a pokračuje až na Novou Louku. O málo delší je žlutě značená cesta k Nové Louce, která se vyhýbá silnici a sleduje lyžařskou magistrálu, můžeme si tudíž vybrat.

Také na Nové Louce byla v letech 1756-1817 provozována sklářská huť. Dodnes zde zůstal panský dům, proměněný Clam-Gallasy na lovecký zámeček. Dnes je Nová Louka nejen významnou křižovatkou turistických cest, bývalý zámeček pak vyhledávaným místem odpočinku a občerstvení.

Od Nové Louky téměř dohlédneme k Blatnému rybníku - dojdeme k němu za deset minut. Blatný rybník byl založen již v r. 1780 a sloužil k pohonu panské pily. Pila pracovala devadesát let a zanikla v šedesátých letech 20.století, kdy byla zbořena. Modře značená cesta míjí na návrší stojící Tetřeví kámen s křížem a zakrátko dosáhneme Kristiánova.

Kristiánov vznikl jako sklářská osada r. 1775 a byl pojmenován po majiteli panství Kristiánu Filipovi Clam-Gallasovi. Roku 1882 byla výroba skla zastavena a po pěti letech vyhořela sklářská huť. Shořel i panský dům, který tu stál až do roku 1938, když předtím sloužil jako ubytovna Horského spolku a KČST. Dodnes nám tu zůstal zajímavý hřbitůvek a historická expozice v tzv. Liščí boudě, zřízená Muzeem skla a bižuterie v Jablonci n.N.

Pokračujeme Kristiánovskou cestou na Rozmezí. Při cestě stojí granitový pomník dřevaře Jägera, který zde byl těžce zraněn převrácenými saněmi naloženými dřevem. Stalo se to v lednu 1927. Jako Rozmezí je přeneseně označováno nejvyšší místo Kristiánovské cesty. Název je však spojen s místem, kde se stýkaly hranice tří panství (Frýdlant, Liberec a Smržovka). Plochý hraniční kámen označující toto místo se nachází nedaleko, vpravo od cesty.

Na Rozmezí odbočíme doleva po žlutých značkách k Černé hoře. Nejdříve dojdeme do sedélka s rašeliništěm Vánoční louky, kde doporučujeme odbočit doprava k bizarním sklaním útvarům Sněžných věžiček. Jsou vzdáleny asi jeden kilometr a musíme se od nich zase vrátit. Je z nich hezký rozhled na Jizerské hory a Krkonoše. Sněžné věžičky se nacházejí na temeni hejnické Černé hory, zatímco vyšší vrchol se nazývá kristiánovskou Černou horou. Ten ale rozhled neskýtá. Nedaleko nejvyššího bodu Černé hory se nachází zajímavá skalka Čertova odpočinku. Ta neupoutá vyhlídkou, nýbrž zvláštním, rozbrázděným tvarem a čertovskou pověstí.

Z Černé hory strmě sestoupíme do sedla Holubníku, kde stojí ochranný přístřešek zbudovaný členy Horské služby. Ze sedla vede červeně značená cesta rozložitým hřbetem Hejnického hřebenu. Dříve cesta vedla jen úzkým průsekem v nekonečných lesích. Holubník je nedaleko a na jeho vrcholovou skalku vystoupíme krátkou odbočkou. Naskytne se nám odtud rozhled na Jizerské hory.

Blízké Ptačí kupy jsou mnohem skalnatější, cesta přes vrchol prochází úzkou průrvou. Vpravo, poblíž cesty, na boční straně balvanu, se nachází tzv. Mützelův obrázek, připomínající přestřelku s pytláky, při níž byl r. 1866 těžce postřelen hajný Ferdinand Mützel.

Z Ptačích kup krátce sestoupíme SZ na silnici a po ní dojdeme na známou křižovatku cest, zvanou Hřebínek, kde stojí občerstvovací kiosek. O sobotách a nedělích se sem sjíždějí desítky cyklistů, v zimě pak lyžařů-běžkařů. My se z Hřebínku vydáme se zelenými značkami po silnici zpevněné panely i asfaltem zpět na Novou Louku a do Bedřichova.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.bedrichov.cz

Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 06.10.2004 v 13:52 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
 
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
Aktuality
Sněhové zpravodajství
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba